Youmag.gr
Το pilates ξεπήδησε μέσα από τον χώρο της αποκατάστασης, όμως τα τελευταία χρόνια αποκτά φανατικούς φίλους σε όλον τον κόσμο, που βλέπουν σε αυτό...

Το pilates ξεπήδησε μέσα από τον χώρο της αποκατάστασης, όμως τα τελευταία χρόνια αποκτά φανατικούς φίλους σε όλον τον κόσμο, που βλέπουν σε αυτό τον τρόπο για να αποκτήσουν ένα δυνατό κορμί για πάντα! Τι ακριβώς είναι; Ποιοι μπορούν να το κάνουν και ποια είναι τα οφέλη του; Ο ειδικός γυμναστής, pilates instructor Στέλιος Δέτσης, λύνει όλες μας τις απορίες!

1. Τι είναι ακριβώς το pilates;

Το pilates γεννήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, από τον Joseph Pilates, από όπου η μέθοδος πήρε το όνομά της. Ο Pilates «δημιούργησε» μια σειρά από ασκήσεις, ώστε να βοηθήσει τους τραυματίες πολέμου κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τον καιρό, η μέθοδός του έγινε πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους χορευτές, οι οποίοι τη χρησιμοποίησαν με σκοπό να παραμένουν δυνατοί και να ξεπερνούν τους τραυματισμούς τους.

Στο www.cosmoteinsurance.gr, οι πελάτες μπορούν να συγκρίνουν τιμές και καλύψεις μέσα από μεγάλο εύρος ασφαλιστικών εταιριών

2. Μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει;

Ο Pilates έλεγε πως άτομα κάθε ηλικίας μπορούν να ασχοληθούν με τη μέθοδο. Άλλωστε και ο ίδιος την εφάρμοζε μέχρι τον θάνατό του, σε ηλικία 83 ετών.

3. Ποιες είναι οι βασικές του αρχές;

  • Το κέντρο (centering), δηλαδή η ενδυνάμωση της περιοχής που περιλαμβάνει τους κοιλιακούς, την πύελο, τους γλουτούς και την πλάτη.
  • Η συγκέντρωση (concentration): Απαιτεί πλήρη προσοχή και παρακολούθηση στην εκτέλεση της κάθε κίνησης.
  • Ο έλεγχος (control): Προϋποθέτει την ενεργοποίηση του μυαλού, ώστε να χρησιμοποιούμε μόνο τους απαραίτητους μύες για να εκτελέσουμε μια άσκηση, κρατώντας το υπόλοιπο σώμα χαλαρό.
  • Η ακρίβεια (precision): Κάθε άσκηση θα πρέπει να εκτελείται με ακρίβεια, ώστε να μην χρειάζονται πολλές επαναλήψεις για να πετύχουμε τον στόχο μας.
  • Η αναπνοή (breath): Μας βοηθά να έχουμε καλύτερο έλεγχο και καλύτερη επαφή μεταξύ μυαλού και σώματος.
  • Η ροή (flow): Κάθε άσκηση πρέπει να εκτελείται με «χάρη», όπως ακριβώς εκτελεί ένας χορευτής, μια χορογραφία.

4. Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο;

Όλοι μπορούν να ασχοληθούν με τη μέθοδο. Είναι ασφαλής για άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, άτομα που έχουν τραυματισμούς ή θέλουν κάποια μορφή αποκατάστασης. Άτομα μεγάλης ηλικίας, εγκύους, μέχρι και πολύ γυμνασμένους.

Είναι το «απόλυτο» εργαλείο εκγύμνασης, που βοηθά για να πετύχει κάποιος καλύτερες επιδόσεις στα διάφορα σπορ. Για τον λόγο αυτό, το χρησιμοποιούν επαγγελματίες αθλητές, ομάδες του τένις ή του μπάσκετ, έως και χορευτές του Cirque du Soleil!

Aegean Airlines – Ο μεγαλύτερος ελληνικός αερομεταφορέας σας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με μοναδικές προσφορές!

5. Τι παραλλαγές υπάρχουν;

Το pilates μπορεί κάποιος να το εξασκήσει στο στρώμα ή με τα μηχανήματα που ο ίδιος ο Joseph Pilates κατασκεύασε και παραμένουν ίδια από τότε, με πολύ μικρές αλλαγές -προσαρμοσμένα απλώς στις σύγχρονες ανάγκες.

Η χρησιμοποίηση των μηχανημάτων ενδείκνυται σε τραυματισμούς και αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων ή ως εργαλείο εκγύμνασης για καλύτερες επιδόσεις.

Δεν μπορούμε όμως να μειώσουμε την αξία του στρώματος που γίνεται με τη χρήση μικρών και εύχρηστων αξεσουάρ (μπάλες, στεφάνια, λάστιχα).

Σε κάθε περίπτωση, το pilates θα πρέπει πάντα να γίνεται από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους Pilates Instructors, σε ολιγομελή τμήματα.

6. Μπορεί το pilates να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης;

Η μέθοδος pilates βοηθά στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, αφού συμβάλλει στην επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης, στην ευθυγράμμιση του σώματος, στη σωστή θέση της λεκάνης και στην ενεργοποίηση των ισχίων, των ποδιών και των ώμων. Το pilates βοηθά στη συμμετρία των μυών και οι ασκήσεις του δίνουν έμφαση στον πυρήνα. Άρα, έχουμε σταθερότερη λεκάνη και πλάτη, ώστε να υποστηρίζεται καλύτερα το σώμα σε κάθε περίπτωση.

Στην περίπτωση που κάποιος έχει οστεοπόρωση, είναι καλύτερο να παρακολουθήσει μια τάξη με άτομα που έχουν αυτήν την πάθηση, ώστε το πρόγραμμα να είναι ειδικά σχεδιασμένο, χωρίς ασκήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, π.χ. ασκήσεις κύλισης ή κάμψης και περιστροφής της σπονδυλικής στήλης.

Αν κάνετε ατομικές συνεδρίες, ενημερώστε σχετικά τον εκπαιδευτή σας, ώστε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ειδικά για εσάς.

7. Μπορεί να με βοηθήσει να χάσω βάρος;

Σε μία ώρα ενός τμήματος αρχαρίων μπορεί κάποιος να «χάσει» περίπου 175 θερμίδες. Σε προχωρημένους και ανάλογα με το πρόγραμμα, χάνει μεταξύ 255 και 375 θερμίδων. Άρα, για να χάσει κάποιος βάρος χρειάζεται μια ρουτίνα mat ή οργάνων περίπου 45-60 λεπτών, τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα –πάντα σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες αλλαγές στη διατροφή του.

8. Ποια είναι τα βασικά οφέλη του pilates;

  • Μας βοηθά να μείνουμε δυνατοί και να έχουμε μια ευέλικτη σπονδυλική στήλη
  • Μας βοηθά να έχουμε μια σωστή στάση σώματος
  • Να έχουμε ενεργοποιημένους μύες, δυνατούς και βαθιούς κοιλιακούς
  • Να φέρουμε σε επαφή τον νου μας με το σώμα μας και να καταλαβαίνουμε το σώμα μας
  • Να έχουμε καλύτερες επιδόσεις στα αθλήματα
  • Να μειώσουμε τους πόνους στα διάφορα σημεία του σώματος και να διώξουμε το άγχος μετά από μια έντονη μέρα στην εργασία μας
  • Να επιστρέψει μια γυναίκα στην πριν από την εγκυμοσύνη κατάσταση του σώματός της.

9. Κάποιοι συγχέουν το pilates με τη yoga. Πού μοιάζουν και σε τι διαφέρουν οι δύο μέθοδοι;

Το pilates είναι μια μέθοδος άσκησης, που μακραίνει και τεντώνει όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος, μικρές και μεγάλες, με ισορροπημένο και ασφαλή τρόπο. Βελτιώνει τη δύναμη, την ευεξία και αποκτά κάποιος καλύτερη επίγνωση του σώματός του.

Η yoga ενώνει το σώμα με το μυαλό και αποτελείται από τρία στοιχεία: την άσκηση, την αναπνοή και τον διαλογισμό.

Κοινή θέση και στις δύο μεθόδους είναι η συνεργασία του μυαλού με το σώμα, έτσι ώστε να γίνονται σωστά οι ασκήσεις για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αυτό που διαφέρει, είναι ο τρόπος με τον οποίο εκτελούνται οι ασκήσεις και ο πρωταρχικός στόχος που έχουν.

Η yoga έχει σκοπό να εκτελεστούν οι ασκήσεις με περισυλλογή, έτσι ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση του στόχου που έχουμε θέσει π.χ. βελτίωση κυκλοφορίας του αίματος, ισχυρότερους μύες, εκτόνωση του στρες.

Στο pilates, ο στόχος είναι πιο ξεκάθαρος: είναι η σταθερότητα του σώματος, η ενίσχυση των μυών και η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας τους στην καθημερινότητα.

Η αναπνοή αποτελεί μία ακόμη βασική διαφορά μεταξύ των δύο μεθόδων. Γενικά, στο pilates εισπνέουμε από τη μύτη και εκπνέουμε από το στόμα, ενώ στη yoga η αναπνοή γίνεται από τη μύτη.