Youmag.gr
Ο τάφος του Πολεμιστή και η τεράστια σημασία του Στη Χώρα Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Άνω Εγκλιανός που βρίσκεται πολύ κοντά στο Ανάκτορο...

Ο τάφος του Πολεμιστή και η τεράστια σημασία του

Στη Χώρα Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Άνω Εγκλιανός που βρίσκεται πολύ κοντά στο Ανάκτορο του βασιλιά Νέστορα, συντελείται αυτές τις μέρες μία από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόκειται για έναν τελείως ασύλητο τάφο της Μυκηναϊκής εποχής και γι’ αυτό και πολλοί ειδικοί λένε ότι πρόκειται για ανακάλυψη με σημασία όση αυτή του τάφου του Τουταγχαμών ή του τάφου της Αμφίπολης. Τι είναι όμως που κάνει τόσο σημαντικό αυτόν τον τάφο;

Μία τρύπα στο έδαφος

Σε αντίθεση με τον τάφο της Αμφίπολης, ο τάφος που βρέθηκε στον Εγκλιανό είναι μικρός και λιτός. Δεν είναι τίποτα άλλο από κυριολεκτικά μία τρύπα στο έδαφος, καθώς ανήκει στο είδος των λακκοειδών τάφων. Πρόκειται απλά για μια τετράγωνη τρύπα επενδυμένη με πέτρες και καλυμμένη με πέτρινο «καπάκι», μέσα στο οποίο βρισκόταν το φέρετρο και τα κτερίσματα του νεκρού.

Με κάθε νέα σύνδεση ρεύματος ή φυσικού αερίου κερδίζετε 50€ δωροκάρτα Shell

Ας μη ξεχνάμε όμως ότι και ο Τουταγχαμών δεν ήταν θαμμένος σε Πυραμίδα. Αυτό που έκανε ξεχωριστό τον τάφο του, ήταν το γεγονός ότι ήταν ασύλητος και αυτό είναι που δίνει τεράστια επιστημονική σημασία και στον τάφο του Εγκλιανού. Το γεγονός ότι ήταν ασύλητος εξέπληξε πολύ τους αρχαιολόγους, καθώς το καπάκι του ήταν ορατό σχεδόν με γυμνό μάτι. Οι ίδιοι μάλιστα λένε ότι σίγουρα το πάτησαν και αυτοί καθώς δούλευαν στην ευρύτερη περιοχή! Με άλλα λόγια, είναι θαύμα που ο τάφος δεν ανοίχθηκε από αρχαίους ή και νέους τυμβωρύχους.

Τι περιείχε ο τάφος

pylos-archaia

Στο πάτωμα του τάφου που έχει διαστάσεις 2,44 μ. μήκος χ 1,52 μ. βάθος χ 1,22 μ. πλάτος, βρέθηκε ένας σκελετός ο οποίος χωρίς αμφιβολία ανήκει σε άνδρα και μάλιστα ενήλικα, ο οποίος ήταν μέσα σε ξύλινο φέρετρο. Στα αριστερά του και κοντά στα πόδια του βρέθηκαν όπλα, στα δεξιά του βρέθηκαν κοσμήματα και στο λαιμό του ή εκεί που ήταν ο λαιμός του άνδρα όταν θάφτηκε, βρέθηκε μία πανέμορφη και σχεδόν άριστα διατηρημένη χρυσή αλυσίδα. Τέλος, πάνω στο στήθος και το στομάχι του νεκρού ήταν τοποθετημένα χρυσά κύπελλα.

Γύρω από το κεφάλι, βρέθηκαν πάνω από 1000 κομμάτια ημιπολύτιμων λίθων όπως κορναλίνη, αμέθυστος, αχάτης και χρυσός. Εκεί βρέθηκαν και πάνω από 50 πέτρινες σφραγίδες οι οποίες απεικονίζουν θεές, ταύρους με ακροβάτες πιασμένους από τα κέρατά τους, τα ταυροκαθάψια των Μινωιτών και άλλες σκηνές που δεν διακρίνονται τόσο εύκολα. Στον τάφο επίσης βρέθηκαν και 4 χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια, πράγμα που δείχνει το πόσο «σημαντικός» ήταν ο νεκρός.

Με κάθε burger, δώρο αναψυκτικό 330ml!

Οι σφραγίδες αυτές είχαν μινωικές παραστάσεις. Τέλος, στα πόδια του σκελετού, βρέθηκε μία πλάκα από ελεφαντόδοντο με απεικόνιση ενός φτερωτού γρύπα και δίπλα από αυτό ένας χάλκινος καθρέπτης με λαβή η οποία ήταν επίσης κατασκευασμένη από ελεφαντοστό.

Ποιος ήταν ο νεκρός;

Ο νεκρός ήταν κατά πάσα πιθανότητα πολεμιστής και πρέπει να ήταν και εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής στην οποία ζούσε, δηλαδή τη πρώιμη μυκηναϊκή περίοδο. Ξέρουμε ότι έζησε τότε επειδή οι ταφές σε λακκοειδείς τάφους γίνονταν κατά την πρώιμη μυκηναϊκή περίοδο. Ο πολεμιστής μας λοιπόν πρέπει να ζούσε στην Ακρόπολη του Εγκλιανού, κατά την εποχή που χτίστηκαν τα πρώτα οικοδομήματα με λαξευμένες πέτρες, δηλαδή κατά τα πρότυπα των μινωιτών.

Τα σπίτια τότε άρχισαν να διακοσμούνται και με νωπογραφίες εμπνευσμένες από τη μινωική τεχνοτροπία. Αυτό εξηγεί φυσικά και το γεγονός ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο είναι μινωικής τεχνοτροπίας και ίσως και να κατασκευάσθηκαν στην Κρήτη, αναφέρουν οι ανασκαφείς. Αξίζει να σημειωθεί πως πρώτη φορά βρέθηκαν τόσα πολλά κοσμήματα σε ανδρική ταφή καθώς μέχρι τώρα οι Αρχαιολόγοι πίστευαν ότι τα κοσμήματα συνόδευαν κυρίως γυναικείες ταφές.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά νέα στοιχεία που αναμένεται να δώσει στην αρχαιολογία ο τάφος αυτός. Είναι μία πολύ πολύτιμη πηγή πληροφοριών και γνώσεων για την Μυκηναϊκή εποχή!

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στη Μεσσηνία ή τους Γαργαλιάνους, μαζί με τις πανέμορφες παραλίες, είναι καλή ιδέα να επισκεφθείτε το ανάκτορο του Νέστορα και τους άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στη περιοχή.