Youmag.gr
Τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας Τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας
Κάθε άτομο που λαβαίνει συχνά περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται, παίρνει βάρος. Αν αυτό δεν αλλάξει, με τον καιρό αυτό το άτομο θα... Τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας

Κάθε άτομο που λαβαίνει συχνά περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται, παίρνει βάρος. Αν αυτό δεν αλλάξει, με τον καιρό αυτό το άτομο θα γίνει παχύσαρκο. Πολύ παράγοντες παίζουν ρόλο στην ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που χρειάζεται κάποιος με τις θερμίδες που καταναλώνει κατά την διάρκεια της ημέρας.

Γενετική

 • Η παχυσαρκία μπορεί να είναι θέμα γονιδίων.
 • Ένα παιδί που έχει παχύσαρκο γονέα ή αδερφό είναι πιο πιθανό να γίνει κι’ αυτό παχύσαρκο.
 • Τα γονίδια από μόνα τους δεν προκαλούν παιδική παχυσαρκία. Το παιδί παχαίνει λόγω του ότι τρώει περισσότερο από όσο χρησιμοποιεί στις δραστηριότητες της ημέρας.

Online Φαρμακείο – Super προσφορές σε προϊόντα αδυνατίσματος,καλλυντικά,βιταμίνες & βρεφικά είδη.

Διατροφικές συνήθειες

 • Οι διατροφικές συνήθειες στην σύγχρονη εποχή, στην χώρα μας, έχουν ξεφύγει πολύ από το “υγειές” (όπως λαχανικά, φρούτα ολικής άλεσης προϊόντα). Την θέση τους έχουν πάρει τα παχυντικά σνακς (πατατάκια, γαριδάκια, σοκολάτες κλπ) αλλά και τα fast food και τα αναψυκτικά.
 • Αυτές οι τροφές περιέχουν υψηλές ποσότητες θερμίδων και λιπαρών και ελάχιστες θρεπτικές ουσίες.
 • Πολλές συνήθειες επίσης συνδυάζονται με φαγητό, ακόμα και αν το παιδί δεν πεινάει. Όπως το να παρακολουθεί τηλεόραση ή να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή.

Κοινωνικοοικονομική κατάσταση

 • Οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ή άνεργους γονείς τείνουν να τρώνε περισσότερες θερμίδες από το επίπεδο δραστηριότητας.

Σωματική Άσκηση

 • Η δημοφιλής τηλεόραση, το ιντερνέτ, τα βίντεο-παιχνίδια μεταφράζονται σε μία υποτονική ζωή. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις ανεπτυγμένες – δυτικές – χώρες όπως η δική μας.
 • Τα παιδιά δαπανούν κατά μέσο όρο 3 με 4 ώρες καθημερινά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Αυτό δεν σημαίνει ότι απλά δεν ασκούνται, αλλά συνδυάζουν όπως είπαμε αυτές τις υποτονικές δραστηριότητες με λιπαρά σνακ.
 • Οι γονείς δεν ασκούνται. Κάτι που σημαίνει ότι τα παιδιά δεν έχουν παράδειγμα να ακολουθήσουν. Μόλις το 1 στα 3 παιδιά έχει καθημερινή ενασχόληση με κάποιο άθλημα.

Στο www.cosmoteinsurance.gr, οι πελάτες μπορούν να συγκρίνουν τιμές και καλύψεις μέσα από μεγάλο εύρος ασφαλιστικών εταιριών

Υπάρχουν επίσης ιατρικές περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα παιδί μπορεί να αναπτύξει παιδική παχυσαρκία, αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ σπάνιες. Έχουν να κάνουν με ορμόνες και χημικές διαταραχές στον μεταβολισμό. Τα παιδιά που δεν έχουν τέτοιες ιατρικές γνωματεύσεις από την βρεφική ηλικία, αναπτύσσουν παχυσαρκία λόγο τον παραπάνω καταστάσεων.

Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να προκαλέσουν την αύξηση του βάρους με το να μεταβάλουν το πώς το σώμα διαχειρίζεται το φαγητό.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια;

Σίγουρα πριν είναι πολύ αργά. Αν δείτε ότι το παιδί σας αναπτύσσει έναν καθιστικό, υποτονικό τρόπο ζωής λάβετε τα μέτρα σας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι:

 • Πρέπει να δώσετε το παράδειγμα στην άσκηση και στην διατροφή. Μην παίρνετε παχυντικά προϊόντα όπως πατατάκια κλπ.  Μαγειρεύεται υγιεινά χωρίς περιττά λίπη. Ελέγχετε το τι και το πότε τρώει το παιδί. Ξεκινήστε επίσης να ασκήστε μαζί. Το περπάτημα είναι μια καλή αρχή. Στην συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε κάποιο άθλημα που να αρέσει και στο ίδιο.
 • Δώστε στο παιδί να καταλάβει το κόστος στην ψυχολογία και στην υγεία του αν το σωματικό του βάρος είναι υπερβολικό. Πολλές φορές η κατάθλιψη στα παιδιά είναι λόγω του ότι δεν νιώθουν άνετα με το σώμα τους.

Αν δεν μπορέσετε να το διακρίνεται εσείς, μην αγνοείτε τους γύρω σας. Λάβετε τα μέτρα σας όταν:

 • Ο γυμναστής του σχολείου σας προειδοποιεί για το βάρος του παιδιού.
 • Όταν το ίδιο το παιδί σας πει ότι δεν νιώθει άνετα με το βάρος του.

Αν δείτε ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις παιδικές δραστηριότητες (ποδόσφαιρο με τους φίλους, μπάσκετ κλπ).