Youmag.gr
Παρόλο που μέχρι σήμερα πιστεύαμε το αντίθετο, το βιολογικό ρολόι δεν χτυπάει με τον ίδιο ρυθμό για όλους. Δύο γυναίκες 45 ετών, για παράδειγμα,...

Παρόλο που μέχρι σήμερα πιστεύαμε το αντίθετο, το βιολογικό ρολόι δεν χτυπάει με τον ίδιο ρυθμό για όλους. Δύο γυναίκες 45 ετών, για παράδειγμα, δεν έχουν την ίδια βιολογική ηλικία και κατ’επεκταση δεν γερνάνε με τον ίδιο τρόπο ή ταχύτητα ( εξαιτίας του έντονου ή χρόνιου στρες ). Από την ηλικία των 40 και μετά, οι μηχανισμοί λειτουργίας των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων μας αρχίζουν να φθίνουν.

Ο προσδιορισμός της βιολογικής ηλικίας ανοίγει μπροστά μας έναν καινούργιο, πολλά υποσχόμενο ορίζοντα και μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο θέμα της γήρανσης. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε από τα γηρατειά, μπορούμε τουλάχιστον να επιβραδύνουμε τη διαδικασία παρατείνοντας τη νεότητα της επιδερμίδας με τη βοήθεια του νέου πεδίου έρευνας, για το άνοιγμα του οποίου συνεργάστηκε το Κέντρο Ιατρικής Αισθητικής Neotis με το Εργαστήριο Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Η διαδικασία είναι απλή και πραγματοποιείται με μία αιμοληψία, κατά την οποία αναλύονται και μετριούνται 3 σημαντικοί βιοδείκτες. Οι βιοδείκτες αυτοί δείχνουν την πορεία και εξέλιξη της γήρανσης στον εκάστοτε οργανισμό, προσδιορίζοντας τη βιολογική του ηλικία.

antigyransh1Ο πρώτος δείκτης είναι το μήκος των τελομερών τα οποία αποτελούν το βιολογικό μας ρολόι. Τα τελομερή βρίσκονται στην άκρη των χρωματοσωμάτων που συνθέτουν το DNA μας. Μετρώντας το μήκος τους, μαθαίνουμε τη συγκεκριμένη στιγμή και τη βιολογική μας ηλικία. Ο δεύτερος δείκτης αφορά το πρωτεόσωμα, ένα πολύ σημαντικό πολυένζυμο, καθώς απομακρύνει τις κατεστραμμένες πρωτεϊνες, οι οποίες προκύπτουν από ελεύθερες ρίζες και άλλους κυτταροτοξικούς ρύπους και είναι υπεύθυνες για διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις (π.χ. Αλτσχάιμερ ).

Η απομάκρυνσή τους είναι απολύτως αναγκαία για την εξυγίανση του κυττάρου καθώς και για τη μακροζωία του. Ο τρίτος δείκτης προσδιορίζει τις οξειδωμένες πρωτεϊνες που επιταχύνουν τηφυσική διαδικασία της γήρανσης. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, στο επόμενο στάδιο αξιολογείται η κατάσταση του οργανισμού κάθε ατόμου, προσδιορίζεται η βιολογική του ηλικία και δημιουργείται ένα custom – made θεραπευτικό πρωτόκολλο που επιδιώκει να προσφέρει αντιγηραντικά αφέλη και συνολική αναζωογόνηση. Όσον αφορά το πρωτόκολλο, αυτό διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες του κάθε ατόμου από το συνδυασμό εξατομικευμένων θεραπειών προσώπου στο ιατρείο, κατάλληλων και ελεγμένων συμπληρωμάτων διατροφής και οδηγιών αντιοξειδωτικής διατροφής και άσκησης. Όλα αυτά μαζί χαρίζουν ενέργεια, ζωντάνια, λάμψη και, εν τέλει, ανανέωση, κρατώντας το κλειδί στη διατήρηση της πολυπόθητης νεότητας.

Πηγή περιοδικό People. Ευχαριστούμε την ιατρό Δερματολόγο κ. Μαρία Μαυρίδου, Διευθύντρια του Κέντρου Neotis, για τις πολύτιμες πληροφορίες (www.neotis.gr, τηλ. : 210 -3211100).

No comments so far.

Be first to leave comment below.