Youmag.gr
Αυτός είναι το τίτλος άρθρου που δημοσιεύτηκε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα Guardian που πραγματεύεται τη μαζική μετανάστευση νέων Ελλήνων, οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα...

Αυτός είναι το τίτλος άρθρου που δημοσιεύτηκε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα Guardian που πραγματεύεται τη μαζική μετανάστευση νέων Ελλήνων, οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα εν μέσω κρίσης, αναζητώντας το μέλλον τους πέρα από τα σύνορά της.

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι μια από τις μεγαλύτερες «φυγές μυαλών» στην ανεπτυγμένη δυτική οικονομία στη σύγχρονη εποχή, συμβαίνει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το άρθρο, πάνω από 200.000 Έλληνες έχουν φύγει από τότε που άρχισε η κρίση πριν από πέντε χρόνια, πάνω από τους μισούς έχουν πάει στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ροές μετανάστευσης προς το εξωτερικό έχουν αυξηθεί κατά 300% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, καθώς η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 50%. Γύρω στο 55% του εργατικού δυναμικού που έχει επηρεαστεί από τα επίπεδα ρεκόρ της ανεργίας είναι κάτω των 35, σύμφωνα με το Endeavour, τη διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα.

Όπως αναφέρει η Αλίκη Μουρή, κοινωνιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (National Centre for Social Research), είναι μια τεράστια απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου, οι επιπτώσεις της οποίας θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές την επόμενη δεκαετία. Άνθρωποι που μορφώθηκαν με μεγάλο κόστος, τόσο για τις οικογένειές τους και τα δημόσιο, εργάζονται πλέον σε πλουσιότερες χώρες, οι οποίες δεν έχουν επενδύσει σε αυτούς καθόλου.

Ωστόσο, όπως καταλήγει το δημοσίευμα, δεν έχουν χαθεί όλα. Πολλοί από τους Έλληνες που έφυγαν πρόσφατα θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους μόλις η χώρα ανακάμψει. Ειδικοί εκτιμούν ότι με τα νεοαποκτηθένα προσόντα και τρόπους σκέψης οι μετανάστες θα μπορούσαν να γίνουν οι πράκτορες της αλλαγής που χρειάζεται τόσο πολύ η Ελλάδα.

Διαβάστε το ολόκληρο το άρθρο εδώ

No comments so far.

Be first to leave comment below.