Youmag.gr
Μάθε τον αντίπαλο σου στο Πόκερ. Μάθε τον αντίπαλο σου στο Πόκερ.
ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΜΕΤΡΑΝΕ ΑΡΚΕΤΑ , ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΣΑΣ ΜΕΤΡΑΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα στο no-limit Texas hold’em είναι να παίζετε εκτός θέσης... Μάθε τον αντίπαλο σου στο Πόκερ.

ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΜΕΤΡΑΝΕ ΑΡΚΕΤΑ , ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΣΑΣ ΜΕΤΡΑΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα στο no-limit Texas hold’em είναι να παίζετε εκτός θέσης σε αυτό το παιχνίδι Πόκερ. Χάνετε πληροφορίες, τη δυνατότητα να δράσετε τελτυταίοι, την επιλογή να κάνετε check για να πάρετε δωρεάν κάρτες …πολλά μειονεκτήματα! Το πρόβλημα πάντως δεν είναι τόσο έντονο όταν το τραπέζι είναι passive και μπορείτε με επιετικό παιχνίδι να διώχνετε τους αντιπάλους σας ή να παίζετε χέρια όπως suited connectors και μικρά ζευγάρια σχετικά φθηνά, με την ελπίδα να πετύχετε κάτι ενδιαφέρον έχοντας παράλληλα κρύψεις καλά τη δύναμή σας. Είναι διαφορετικό βέβαια όταν αντιμετωπίζετε έναν ή δυο αντιπάλους, ιδιαίτερα σε raised pots και πιο πολύ όταν γνωρίζετε ότι θα ποντάρουν τα περισσότερα flops.

Να λοιπόν γιατί πριν εμπλακείτε τους εχθρούς σας και να ξέρετε εκ των προτέρων ποιοι είναι πιθανότερο να ασκήσουν πίεση στους επόμενους γύρους πονταρισμάτων.

Καλά νέα: Είναι αρκέτα εύκολο να τους εντοπίσετε. Μερικοί preflop raisers απλά δεν μπορούν να αντισταθούν στο continuation bet . Θα το επιχειρήσουν σε ποσοστό που αγγίζει το 100% των φορών. Γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να έχουν πάντα κάτι καλό. Το ξέρουν και οι ίδιοι. Αλλά επίσης ξέρουν ότι έχουν θέση και εκτός αν έχετε εσείς κάτι το ενδιαφέρον, θα πετάξετε τα φύλλα σας σε κάποιο γερό bet. Η κατάσταση θα ήταν σίγουρα ευκολότερη αν μπορούσατε να κάνετε call εκτός θέσης σε κάποιο raise, ακολούθως να τσεκάρατε το flop και ο αντίπαλος σας να έκανε και εκείνος check. Και ναι, υπάρχουν πράγματι αντίπαλοι που θα σας προσφέρουν αυτό το δώρο οπότε όταν τους εντοπίσετε , να είστε πιο πρόθυμοι να δείτε κάποιο raise τους ενώ είστε εκτός θέσης.

poker4Απέναντι όμως σε σκληρούς , επιθετικούς παίκτες είναι καλύτερα να μην μπλέξετε. Γιατί; Διότι ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσετε όταν είστε εκτός θέσης είναι να έχετε πολύ καλό φύλλο στο Πόκερ και να αυτά δεν έρχονται με μεγάλη συχνότητα. Δύο τρίτα των φορών που θα παίρνετε δυο διαφορετικά φύλλα, θα αποτυγχάνετε να πετυχαίνετε οποιοδήποτε από αυτά στο flop. Το ξέρετε εσείς, το ξέρουν και οι αντίπαλοι σας. Από τη στιγμή που το να βρείτε επαφή στο flop είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να καταπολεμήσετε την preflop και post –flop επιθετικότητα, γίνεται ευνόητο ότι θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτό το όπλο μόλις μια φορά στις τρεις. Και πάλι, η κατάσταση είναι διαφορετική απέναντι σε παίκτες που ανεβάζουν preflop αλλά post – flop γίνονται passine. Aν ξέρετε ότι θα πάνε πάσο αν δεν πετύχουν κάτι τότε έχετε τη δυνατότητα είτε να κάνετε lead bet ή να κάνετε check και να πάρετε δωρεάν κάρτα ( αφού και εκέινοι θα κάνουν το ίδιο ), πραγματοποιώντας την επίθεσή σας στο turn.

Απέναντι σε επιθετικούς αντιπάλους όμως αυτή η στρατηγική δεν πρόκειται να δουλέψει. Αν κάνουν continuation bet με ή χωρίς φύλλο, τότε δεν μπορεί να γνωρίζετε που βρίσκεστε ενώ είστε και εκτός θέσης. Γι’αυτό αν κάνετε call preflop τότε ελπίζετε μόνο στο να πετύχετε το board. Αν αποτύχετε το οποίο θα συμβαίνει τις περισσότερες φορές τότε θυσιάζετε αρκετές μάρκες και πληρώνετε πολύ για να κυνηγάτε την ελπίδα σας.
Υπάρχουν βέβαια άλλοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε την επιθετικότητα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παλιά τακτική του stop- and-go, να κάνετε δηλαδή call το preflop raise και αμέσος να ποντάρετε από μπροστά στα περισσότερα flop. Μπορείτε επίσης να κάνετε call σε μεγάλα boards που έχουν δυο κάρτες ίδιου χρώματος, παριστάνοντας ότι έχετε κάποιο γερό made hand. Μπορείτε ακόμα να κάνετε three-bet preflop ή να επιχειρήσετε check – raise στο flop ή το turn.

Αλλά το γεγονός είναι ένα: Όλες αυτές οι στρατηγικές βασίζονται στο να κάνετε outplay τον αντίπαλο σας και ενώ δεν λεω ότι δεν μπορείτε να το πετύχετε, σας δηλώνω ότι είναι πολύ δυσκολότερο όταν μιλάτε πρώτοι σε όλη την πάσα.
Οπότε να τι προτείνω: Βρείτε ποιοι είναι οι άκρως επιθετικοί αντίπαλοί σας. Ανιχνεύστε την τάση τους για continuation bet. Απέναντί τους αποφύγετε να μπλέκετε εκτός θέσης εκτός και αν κρατάτε premium hands. Αυτό απαιτεί μια δεδομένη ταπεινότητα και διάθεση να βάλετε στην άκρη το εγω σας, κάτι που ίσως σας κάνει να σκεφθείτε <<Γιατί παραδίδομαι σε αυτόν; Είμαι πολύ καλύτερος του!>>. Καλύτερος μπορείτε να είστε, αλλά όχι αυτός που έχει θέση. Κρατήστε την όρεξη για προσωπικές μονομαχίες για όταν θα έχετε όχι μόνο πλεονέκτηματα ικανότητας , αλλά πλεονέκτημα φύλλων και πλεονέκτημα θέσης.
Συμβαίνει συχνά να υπάρχει ένας πολύ επιθετικός παίκτης που κάθετε μια ή δυο θέσεις δεξιά σας και απλώς χτυπά ανελέητα τα blinds σας. Ίσως μάλιστα να τον έχετε <<βάλει>> εκεί εσκεμμένα μιας και συνήθως προτίμουμε να καθόμαστε στα αριστερά των aggressive παίκτων. Τώρα όμως ότι αυτή η επιλογή δείχνει να σας στοιχειώνει αφού, εξαιτίας της επιθετικότητάς του, δεν μπορείτε να παίξετε μαζί του όταν βρίσκεστε εκτός θέσης. Ας πούμε ότι παίρνετε Κ-10 suited και αποφασίζετε να μπείτε στη δράση. Αν δεν πετύχετε το flop ή δεν επιλέξετε να προβείτε σε κάποιο tricky play , έχετε περίπου τελειώσει με το χέρι όταν ο αντίπαλος σας ποντάρει. Στενάχωρο αλλά απαραίτητο. Άλλα έτσι κι αλλιώς έχει πλεονέκτηματα θέσης μόνο για δυο χέρια σε κάθε γύρο. Στα υπόλοιπα έχετε εσείς position. Οπότε με χαρά πετάξτε αυτά τα marginal hands όταν είστε εκτός θέσης.
poker5Τώρα ας δούμε τι θα γινόταν αν παίζατε Κ-10 suited με θέση. Ο αντίπαλος ανεβάζει. Εσείς κάνετε call. Μπαίνετε στο flop heads-up. Δεν έχει σημασία τι ανοίγει γιατί γνωρίζετε ότι θα κάνει continuation bet ότι κι αν συμβεί. Και έτσι πράττει. Εσείς πετύχατε το flop;Ποιος νοιάζετε; Μπορείτε απλά να κανέτε call. Απλο call. Δεν υπάρχει τίποτα ποιο τρομακτικό για κάποιον πολύ επιθετικό παίκτη από το να βλέπει τον αντίπαλο του να κάνει flat call. Γιατί το κάνετε αυτό; Προσπαθείτε να τον ωθήσετε να κάνει κι άλλο bet, έτσι δεν είναι;

Λοιπόν, σας καταλάβε οπότε δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα. Στο turn κάνει check. Τώρα πλέον έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κι εσείς το ίδιο για μια δωρεάν κάρτα – φθάνοντας έτσι στο river με κόστος μόλις ένα call στο φλοπ – ή να ποντάρετε για να πάρετε το pot κατευθείαν. Είδατε πόσο περισσότερη ευελιξία και καλύτερο έλεγχο έχετε; Αυτή είναι η δύναμη του position. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από αυτό.
Υπάρχουν φορές – πολλές, πολλές φορές – που θα μπορείτε να παίξετε ένα σωρό τρελά χέρια όταν θα είστε εκτός θέσης. Όποτε πιστεύετε ότι τo pot θα πάει στο flop unraised, τότε θα μπαίνετε στη δράση. Υπάρχουν πολλά τέτοια παιχνίδια που πολλοί αποκαλούν limp fests, όπου ένας ή δυο παίκτες από αρχική θέση ξεκινούν μια σωρεία από limps, με τους παίκτες να επιλέγουν να δουν φθηνά flop. Αλλά όταν ξέρετε τους αντίπαλους σας και γνωρίζετε ότι οι <<ζωηροί>> περιμένουν με χαρά να κάνουν squeeze από late position, τότε αφήστε τις μαντεψιές και τις εκτιμήσεις, πεταξτέ τα φύλλα σας και περιμένετε να έχετε θέση απέναντι στους επιθετικούς παίκτες. Θέλετε να σας το πω και μαθηματικά;

Ορίστε : Κόντρα σε παίκτες που κάνουν ασταμάτητα continuation bets, τότε η συνθήκη είναι κακές κάρτες + κακή θέση = κακά νέα.
Τι θα μπορούσε να είναι πιο απλό από αυτό;
Συχνά λέω << Μην αντιμετωπίζετε τους δυνατούς παίκτες , αντιμετωπίστε τους αδύναμους. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο βρίσκονται εκεί.>> Τούτο δεν βρίσκει ποτέ περισσότερη εφαρμογή από τις στιγμές που αποφασίζετε αν θα κάνετε call κάποιο raise ενώ είστε εκτός θέσης. Οι κάρτες μετράνε αρκετά , οι αντίπαλοί σας μετράνε περισσότερο.

No comments so far.

Be first to leave comment below.