Youmag.gr
Βρετανική έρευνα μελέτησε την σχέση της ομορφιάς με τον εγωισμό και τον αλτρουισμό. Συγκεκριμένα, η Έρευνα του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου κατέληξε στο συμπέρασμα...

Βρετανική έρευνα μελέτησε την σχέση της ομορφιάς με τον εγωισμό και τον αλτρουισμό.

Συγκεκριμένα, η Έρευνα του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι όμορφοι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι περισσότερο εγωιστές και να υποστηρίζουν λιγότερο την ισότητα.

Οι ερευνητές κατέταξαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα σε μία «λίστα ομορφιάς», ανάλογα με τα χαρακτηριστικά προσώπου, βάρος, αναλογία μέσης-στήθους και άλλα δεδομένα. Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να συμπληρώσουν κάποια ερωτηματολόγια για να διαπιστώσουν τις απόψεις, την προσωπικότητα και τις συμπεριφορές κάθε ατόμου.

Όπως αναφέρει ο κ. Πράις, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, η μελέτη όλων των παραπάνω έδειξε ότι «οι ελκυστικοί άνδρες τείνουν να είναι λιγότερο γενναιόδωροι και λιγότερο υποστηρικτές της ισότητας. Όμως, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των ελκυστικών γυναικών».

Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνει -τουλάχιστον όσον αφορά τους άνδρες- μία βασική θεωρία της εξελικτικής ψυχολογίας ότι όσοι είναι προικισμένοι με ομορφιά, επειδή έχουν κοινωνικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αισθάνονται, ότι έχουν να κερδίσουν περισσότερα από μία κοινωνία όπου διαιωνίζεται η ανισότητα.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η ομορφιά είναι, εξίσου σημαντική με τον πλούτο στο να επηρεάζει τις απόψεις του ατόμου για το κοινωνικό περιβάλλον. Επίσης, η έρευνα απέδειξε ότι υπάρχει έντονη κοινωνική προκατάληψη ότι οι όμορφοι άνθρωποι συμπεριφέρονται και δεν προάγουν την κοινωνική ισότητα.

Τέλος οι Βρετανοί επιστήμονες επισήμαναν ότι αυτή η αντίληψη υπάρχει και ενστικτωδώς και υπογράμμισαν πως «η συσχέτιση ανάμεσα στην ομορφιά και τον εγωισμό απέχει πολύ από το να είναι τέλεια. Πολλοί, ιδιαίτερα γοητευτικοί άνδρες, είναι, επίσης, πολύ αλτρουιστές και υποστηρικτές της ισότητα».

No comments so far.

Be first to leave comment below.